Blog nehodného bohoslovce.

Sčítání a desátky

16. 2. 2011 16:31
Rubrika: církev | Štítky: církev , sčítání

Tak nás čeká sčítání lidu, kde budeme moci vyjádřit i své náboženské přesvědčení. Je to vítaná příležitost, za kterou já osobně jsem vděčen. Současně si však sám kladu otázku, co tam napíšu :)

Inu - podle své konfesní příslušnosti bych měl krasopisně hůlkovým písmem vysázet ČESKOBRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ. Je to církev, v níž jsem byl pokřtěn, vychován, konfirmován (ne konformován:)) a účastním se jejího života.

Současně s tím ale pěstuji jednak ekumenické vztahy /což není se členstvím v naší církvi v rozporu), ale postupem doby si kladu otázku, zda je vůbec dobré, abychom se hlásili otevřeně k nějaké církvi. V systému tohoto světa to má pro církve a náboženské spoelčnosti praktický dopad, neb jsou ještě stále financovány z veřejných prostředků.

Jenže ouha! Máme jako křesťané brát ohled na systém tohoto světa?


11Dověděl jsem se totiž o vás z domu Chloé, bratří, že jsou mezi vámi spory.12Myslím tím to, že se mezi vámi říká: Já se hlásím k Pavlovi, já zase k Apollovi, já k Petrovi, já ke Kristu. 13Je snad Kristus rozdělen? Což byl Pavel za vás ukřižován? Nebo jste byli pokřtěni ve jméno Pavlovo?
(1. Korintskám 1:12)


4Když se jeden z vás hlásí k Pavlovi a druhý k Apollovi, neznamená to, že jste lidé světa?
(1. Korintským 3,4)


Financování církví, o němž se vedou debaty, věřící na ně mají různé názory, nevěřící skučí, proč by ze svých daní měli platit nějaké církve a církevní hodnostáře, kteří prý stejně nic nedělají... Postoj světa se až do příchodu Páně asi nezmění.

 

Já osobně jsem pro desátky. Desátek byl 10% z platu či výdělku. Při dnešních platech a cenách by stačil klidně "dvacátek", tedy 5%, hned by to vypadalo jinak...

 

A jsem zvědav na reakce. :)

Zobrazeno 1526×

Komentáře

Katis

"Je to církev, v níž jsem byl pokřtěn, vychován, konfirmován (ne konformován :))" - nebo konfrontován? :-)))))). Promiň, není to ke gró článku.

Velbloud

Inu, spíš je to příspěvek k mé rodné církvi, s níž se neshoduji ve všech věcech, proto jsem napsal, že s ní nejsem konformován :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio